Web Sitesi Kurmak

Bir web sitesi kurmak mı istiyorsunuz ? Web sitesi kurmak çok geniş bir deryadır. İşin özüne inmesi yıllar gerektirse bile, başlangıcı o kadar zor değildir. Bilgisayar tuşlarını kullanabilen her birey web sitesi kurabilir. Bu konuda size ilk adımlarınızı atarken yardımcı olmak istiyorum. Bir web sayfasının temel bileşenlerini kısaca size sunmak istiyorum. Amacım ön bilgi vermektir, bazı bilgileri edinmeniz şart. Hadi başlayalım.

Web Sitesi Kurmak Neler Gerekli ?

Bir web sayfasına sahip olmak için 3 temel bileşene ihtiyacınız var. Bunlar :

  • Hosting (web sayfası için alan)
  • Domain (web sayfası için isim)
  • Script (web sayfası için yazılım)

Bu kavramlar isim olarak yabancı gelse de bugün bir çoğumuzun bildiği kavramlar. Bunları açıklamaya geçmeden önce bir web sayfasının çalışma mantığını anlatmaya çalışayım.

Web Sitesi Nasıl Çalışır ?

Aslında web siteleri de birer programdır. Şu an bu yazıyı okumak için kullandığınız internet tarayıcısı gibidir. Karakteristik farkları olsa da özü aynen bilgisayar programıdır. Özetle web sitesi uzaktaki bir bilgisayarda çalışan programdır diyebiliriz.

Şimdi web sitesi bileşenlerini incelemeye geçelim. Size daha anlaşılır bir konu olacağından eminim.

Hosting Nedir ?

Hosting aslında bilgisayar harddiskidir diyebiliriz. Fakat bu bilgisayar günlük kullanılan bilgisayarlara pek benzemez.

sunucu bilgisayar

Sunucu (server) ismi verilen sistemler aynı ev bilgisayarı gibi işletim sistemlerine sahiptir. Bu noktada hosting linux ve windows olarak ikiye ayrılır. Normal bilgisayarda nasıl windows ve linux bilgisayarlar aynı programları çalıştırmıyorsa sunucuda da bu geçerlidir. Php dili ile yazılan betikler (scriptler)  linux hostinglerde, Asp ile yazılanlar windows sunucularda çalışır. Hosting kısaca ve kabaca böyledir.

Web Sitesi Kurmak

Domain (isim)

Domain, hosting den daha yeni bir kavramdır. İnternet ilk yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda siteler bir isme sahip değildi ve her biri ip adreslerini kullanıyordu.

Örnek vermek gerekirse benim blogumun adresi https://detayli.net/ aslında bu isim sadece 31.192.214.222 numaralı ip adresini temsil etmekte.

Aslında şu anda da değişen birşey yok. Web siteleri ip adresleri üzerinden çalışıyor. Tek değişen artık bizim ip adresi ezberlememize gerek kalmaması. Onun yerine daha basit olan günlük hayatta kullandığımız kelimeler bazen de cümleler..

Domainlerde bulunan .com .net .org .gov gibi uzantılar da o domainin neyle alakalı olduğu hakkında ön bilgi veren kısaltmalardır.

.com : şirketler

.org : organizasyonlar

.net : ağ işleri

gibi açıklamaları mevcut. Ama şunu belirtmek gerekir buna pek de dikkat edilmiyor. En azından ben etmiyorum.

Kişisel kullanıma açık olmayan domain uzantıları da vardır. mesela .gov uzantısı devlet dairesi için. (Goverment = hükümet ).

Son olarak com.tr, com.pl gibi uzantılar da ülkeleri temsil ediyor. Özel domainler olup Türkiye için .tr uzantısı kullanılıyor. Böylesi domainleri kaydedebilmek için bazı evraklar isteniyor.

Betik (Script)

Bu da hosting içine kurduğumuz yazılımımız oluyor. WordPress , SMF, Joomla gibi hazır yazılımlar olabileceği gibi kendi yazdığınız yazılımlarda olabilir. Tam olarak sunucu bilgisayarın çalıştırmasını istediğiniz kodlar bütünü.

Çok kabaca anlattım. Bilenler için çok basit olsa da bu işlere yeni gönül verenlere yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Eksiklerim mutlaka vardır. Eğer ” şu bilgiye de yer versen iyi olurdu” diye düşünüyorsan, yorum kısmında belirt konuya ekleme yapayım. Okuduğun için teşekkürler. Web Sitesi Kurmak bu kadar basit.

Son.

Kendime yetimlik bilgisayar severim.

Related Posts

Metamask Otomatik Ağ Ekleme

Çok kısa bir şekilde metamask cüzdanında nasıl ağ eklersiniz onu anlatacağım. Yaklaşık olarak 4 veya 5 tıklama ile istediğiniz ağı metamask cüzdanınıza ekleyeceksiniz. adım : https://chainlist.org/ adresine…

Youtube Video Yükleme

Görev Çubuğunu Şeffaf Yapma Windows 10

Windows 10 bilgisayarınızda görev çubuğunu tamamen şeffaf hale getirmek için yapmanız gerekeni anlatıyorum takip edin. İlk olarak github dan open shell menu uygulamasını indirin. https://github.com/Open-Shell/Open-Shell-Menu/releases Açtığınız sayfadan…

Bilgisayarı Kapat Kısa Yolu

Windows 10 Reset Kısayolu Oluşturma

Daha önce windows 10 da bilgisayarı kapat kısayolu oluşturma hakkında bir yazı eklemiştim. Şimdi windows 10 reset atma kısayolu oluşturmayı anlatacağım. Kapatma kısayolu için yazımızı okuyun :…

Windows 10 Fare İmleç Boyutu ve Rengi

Bilgisayarınızın fare imleci boyutunu büyütmek için resimleri takip edebilirsiniz. Aynı yöntemle fare imleci boyutunu küçültme işlemini de yapabilirsiniz. Dilerseniz fare imleci rengi değiştirme işlemini bu pencereden yapabilirsiniz….

Windows 10 kilit ekranı Arka Plan Değiştirme

Windows 10 bilgisayarınızın kilit ekranında istediğiniz resmi kullanmak için takip etmeniz gereken yolları anlatıyorum. İşlem adımları şu şekilde : Ayarlar / kişiselleştirme / kilit ekranı sekmesine geçerek…

geridonusum kutusu simgesi

Windows 10 Bilgisayarım Simgesini Değiştirme

Görsel olarak zevkinize uygun şekilde bilgisayarım simgesini değiştirebilirsiniz. Bilgisayarım Simgesini Değiştirme işlemi çok basittir. Sadece size anlattığım simge değiştirme resimli anlatım adımlarını takip edin yeterli. Masaüstü simgeleri…

Bir cevap yazın